Saturday, June 27, 2009

Museumvereniging geeft in september advies over Urker schedels

Amsterdam/Urk, 12 juni 2009 – De ethische commissie van de Museumvereniging geeft in september haar lang verwachte advies over de Urker schedels die in bezit zijn van het Utrechts Universiteitsmuseum. Vandaag luisterde de commissie naar de argumenten van het comité Urker Schedels en het Utrechts museum.

“We zijn optimistisch. We hebben zes sterke argumenten, die wij verder hebben toegelicht. Bovendien willen we Utrecht en de museumwereld als geheel betrekken bij een eventuele herbegraving in Urk. Verder is er gesproken over DNA onderzoek, om onze verwantschap met de schedels definitief te bewijzen, en daar staan we positief tegenover”, zegt Tiemen Roos, woordvoerder van het comité Urker schedels.

De Urker schedel kwestie staat inmiddels hoog op de agenda van de museumwereld. Als de schedels worden teruggegeven dan schept dit een precedent voor restitutie van andere museale menselijke resten binnen Nederland. Zowel de ethische commissie als het comité Urker Schedels zijn zich bewust van het belang van de uitspraak. “We beschouwen dit als een test case voor andere Urker schedels die zich in depots in Nederland en Duitsland beschouwen, en voor alle anderen nazaten die menselijke resten terug willen eisen”, aldus Tiemen Roos.

Het comité Urker Schedels presenteerde bij de ethische commissie haar plannen voor een waardige herbegraving, eventueel in een beenderen kist om toekomstig onderzoek mogelijk te maken. “Zowel de gemeente Urk als wij denken aan een prominent plekje op het oude kerkhof, met een beeld en plaquette die het verhaal vertellen. Tevens denken we aan een wetenschappelijk congres over het onderzoek naar menselijke resten en de rol van lokale gemeenschappen, en een tentoonstelling in het museum Het Oude Raadhuis.”

De commissieleden vroegen of het comité en de Urker bevolking moeite heeft met mogelijk DNA onderzoek om de verwantschap met de schedels te bewijzen. “Dit juichen we alleen maar toe”, zegt Roos. Het comité heeft al bewezen dat de leden gezamenlijk verwant zijn aan mensen die begraven liggen in een van de 35 van de 41 graven die het kerkhof in 1877 graven rijk was. De kans dat géén van de drie gestolen Harting schedels uit een van die 35 graven afkomstig is, is slechts 0,3 procent.

No comments: