Saturday, April 17, 2010

Urker Schedels op 5 juni overgedragen

Urk, 16 april 2010 – De zes Urker schedels die in het bezit van het Utrechts Universiteitsmuseum zijn worden op zaterdag 5 juni officieel overgedragen in het Kerkje aan de Zee, naast het kerkhof vanwaar ze in 1877 ontvreemd zijn. Het is de eerste keer dat de Nederlandse Museumvereniging het advies heeft gegeven om menselijke resten binnen Nederland terug te geven.

Voorafgaand aan de officiële teruggave organiseert de Stichting Erfgoed Urk samen met Nieuwland Erfgoedcentrum het symposium “Urkers: Oernederlanders of museaal object?”

Het symposium gaat in op de vraag hoe rassenonderzoek gemeenschappen als Urk hebben beïnvloed. Behalve vertegenwoordigers van de Museumvereniging en het Utrecht Universiteitsmuseum zullen hoogleraar Bert Theunissen, professor Piet Slootweg en promovendus Demelza van de Maas als sprekers aanwezig zijn. Dagvoorzitter is Herman Pleij, emeritus hoogleraar Nederlandse Letterkunde. Aanmelding kan via het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad.

De schedels worden op 5 juni door vertegenwoordigers van het Utrechts Universiteitsmuseum aan de gemeente Urk overgedragen tijdens een bijeenkomst in het Kerkje aan de Zee. Het Urker mannenkoor Halleluja en journalist-dichter Rien van de Berg hebben hun medewerking toegezegd. De schedels worden op een later tijdstip op het Oude Kerkhof in stilte herbegraven.

Voor meer informatie over de ethische vragen rond de schedels:

http://www.museumethiek.nl/archief/menselijke-resten/urker-schedels

http://www.uu.nl/NL/universiteitsmuseum/actueel/Pages/urkerschedels.aspx

No comments: