Wednesday, July 21, 2010

Urker schedels in stilte herbegraven



























Urk, 20 juli 2010 - Vandaag zijn de Urker schedels in stilte herbegraven. De zes 'Harting' schedels, die begin juni door het Universiteitsmuseum Utrecht werden overgedragen, zijn begraven op het oude Urker kerkhof, precies op de plek vanwaar ze vermoedelijk zijn ontvreemd.

De herbegraving was een sobere en waardige gebeurtenis. De schedels werden in een speciaal voor dit doel gemaakt kistje door twee medewerkers van begrafenisonderneming Draagt Elkanders Lasten (DEL) naar het kerkhof vervoerd. Het kistje werd door de medewerkers naar het graf gedragen, gevolgd door twee vertegenwoordigers van het Comité Urker Schedels.

Na het laten zakken van de kist door de comitéleden droeg Tiemen Roos de Apostolische Geloofsbelijdenis voor, en werd de begrafenis afgesloten met het Onze Vader.

De plek die door de gemeente Urk is vrijgemaakt betreft een nieuw graf, gedelft op de plek waar vroeger het beenderhuisje te vinden was.

Het comité is blij met deze mooie afronding van een drie jaar durende campagne. "De beruchte schedels, die voor ons symbool staan voor wetenschappelijke bevoogding in het verleden, zijn na zo'n honderdvijftig jaar omzwervingen weer thuis. Ze hebben dankzij de gemeente een prachtig plekje gevonden, onder de toren van het Kerkje aan de Zee, uitkijkend op het Vissersmonument en het IJsselmeer", aldus het comité.

De herbegraving betekent niet het einde van het verhaal achter de schedels. In het Universiteitsmuseum Utrecht is deze zomer een kleine tentoonstelling over de Harting schedels te zien. Het comité heeft plannen het verhaal verder te vertellen middels een grafsteen en informatie bij de begraafplek. Ook is een tentoonstelling in Museum Het Oude Raadhuis in 2011 gepland.

No comments: